1. Gandacul sapator
Aceasta specie isi hraneste puii pe rand. Insa atunci cand se termina mancarea, nu numai ca gandaceii ghinionisti nu mai primesc nimic, dar sunt si mancati de vii de propriile mame. Asadar, supravietuirea speciei nu tine de putere, ci strict de “numarul de pe tricou”.

2. Ursii Panda
Ursoaicele Panda nu au grija decat de un pui. Daca nasc doi, iar asta se intampla frecvent, mama il va parasi pe unul dintre ei, pentru ca nu are cu ce sa-l hraneasca. Cum o ursoaica Panda naste doar o data la trei ani, nu e de mirare ca specia este pe cale de disparitie.




3. Hamsterii
De obicei, hamsteritele au mai multi pui decat isi pot permite. De aceea, unii dintre ei vor ajunge inapoi in burta mamei, cand aceasta nu are suficienta mancare. De asemenea, puii bolnavi vor fi si ei devorati fara mila.

4. Vulturul negru
Daca puii de vultur negru se omoara intre ei in cuib, ei bine, asta este treaba lor, in niciun caz a mamei, prea ocupata sa le aduca de-ale gurii. Si cu cat mai putine guri, cu atat mai bine. Se numeste supravietuirea celui mai puternic.

5. Iepurii
Odata ce a nascut, iepuroaica este fericita ca in sfarsit poate sta departe de puii ei. Asa ca, in prima luna, aceasta trece pe la cei mici doar cate 2 minute pe zi, cat ii hraneste. Se pare, totusi, ca mama nu-si viziteaza puii ca sa nu-i conduca pe pradatori direct la cuib. Cand implinesc o luna, iepurii isi pot procura singuri hrana si nu mai au nevoie de mama lor.

6. Cainii si pisicile
Se intampla, uneori, ca femelele sa-si manance puii ori sa-i respinga. Explicatiile pot fi multiple: fie mama este stresata dupa nastere, fie simte ca nu are cu ce sa-i hraneasca pe cei mici, fie puiul s-a nascut cu malformatii. In rest, catelele si pisicile sunt mame exceptionale.

7. Elefantii
Imediat dupa nastere, femelele au mare grija de pui, insa entuziasmul le piere destul de repede. Asa ca isi gasesc niste “doici”, carora le lasa in grija puii.

Extra: Razbunarea. Puii de paianjen australian isi devoreaza propria mama. Odata iesiti din oua, ei incep sa-i suga picioarele, pana cand ii trag toata seva, omorand-o.